terug naar homepage

Drukbestanden

Aanleveren drukbestanden

Regelmatig krijgen wij afbeeldingen (.jpg of .png) aangeleverd als drukbestanden. Hoewel dit soms ook prachtige afbeeldingen zijn, van soms wel 5 of 6 MB groot, kunnen wij deze helaas niet gebruiken voor het drukken op onze loopkleding. Reden hiervoor is dat afbeeldingen bestaan uit pixels, terwijl wij zogeheten vector bestanden nodig hebben. Wij vragen daarom altijd om een .eps, .ai of .svg bestand. Soms kan een .pdf bestand ook bruikbaar zijn.

Wat is een vector bestand?
Vectoren zijn digitale illustraties gemaakt van punten en paden die u uitgebreid kunt bewerken. De meeste digitale afbeeldingen, zoals .jpg en .png bestanden, kunt u tot op zekere hoogte wel bewerken, maar dit is over het algemeen tijdrovend en beperkend. Met een vector kunt u snel tekst, vormen, kleuren en andere elementen bewerken. Omdat vectoren gebaseerd zijn op punten en vlakken in plaats van pixels, kunt u een afbeelding groter of kleiner maken zonder in te leveren op de resolutie. .eps en .ai zijn bestandsextensies voor vectorbestanden, .ai staat voor Adobe Illustrator, .eps staat voor Encapsulated Post Script.

Geen idee waar u de juiste .eps of .ai bestandsextensie van uw logo vandaan kunt halen? Het reclamebureau of de designer van het logo heeft dit benodigde bestand (bijna) altijd.

Kan ik een afbeelding opslaan als vector bestand?
Wanneer wij een .jpg of .png bestand ontvangen en aangeven dat dit bestand omgezet dient te worden naar een vector bestand (.eps of .ai) dan denken veel klanten dat het probleem opgelost is door de afbeelding op te slaan als vector bestand. Dit is echter niet de juiste oplossing, aangezien het dan een vector bestand zal worden met een ingesloten afbeelding. Deze afbeelding blijft echter een pixelplaatje en wordt daarmee dus geen lijnbestand.

PMS kleuren
Het liefst ontvangen wij de drukbestanden opgemaakt in PMS kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System. Dit matching systeem is een afspraak tussen ontwerp- en productieproces binnen de textiel industrie. Het systeem is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat een bepaalde kleur reproductie gerealiseerd kan worden op basis van afgesproken kleur codes. Door een PMS kleur te gebruiken wordt er altijd de juiste kleur toegepast en kunnen kleurverschillen worden voorkomen.

Geen geschikte bestanden?
Beschikt u niet over vector bestanden van het te bedrukken bestand? Online zijn er diverse conversie websites te vinden waar u een afbeelding kunt uploaden. Deze worden dan geconverteerd naar een vector bestand. Echter levert dit ook niet altijd het gewenste resultaat op. Mocht het resultaat minder strak zijn dan gewenst, dan kunt u natuurlijk altijd nog een beroep doen op onze grafische studio. Tegen geringe kosten kunnen wij het bestand dan voor u vectoriseren.